NEGA KOŽE U TRUDNOĆI

  • 0 comments

STRIJE -Kao posebno česta pojava za vreme trudnoće, strije su važan predmet brige mnogih žena. Zapravo, njihov estetski neprivlačan izgled može imati poprilično negativan psihološki uticaj i umanjuje kvalitet života u toku trudnoće.  Da biste smanjili opasnost od pojave tih nepoželjnih brazdica, najpre ih upoznajte i otkrijte koje mere možete preduzimati za vreme trudnoće i nakon porođaja.

Strije su brazde postavljene u paralelnim linijama koje se pojavljuju na koži usled hormonalnih promena iliprejakog rastezanja. Prvo su crveno-ljubičaste, zatim im se boja malo po malo ublažava do sjajno sedefaste ili boje mesa. Uglavnom se pojavljuju na stomaku, gornjem delu bedara, grudima i bokovima.Pojava strija posebno je česta za vreme trudnoće: jedna od dve trudne žene pogođena je tim problemom. Međutim, mogu nastati i u pubertetu, u slučaju gojaznosti ili brzog debljanja, tretmana koji sadrži kortizon (kortikoidi) ili kod određenih endokrinih bolesti.

STRIJE I TRUDNOĆA

Nastanak strija je pre svega vezan uz faktor hormona. Neki hormoni (kortizol, estrogeni) narušavaju strukturu i funkcionisanje fibroblasta, ćelija koje osiguravaju sintezu vlakana elastina i kolagena u dermisu. Ta vlakna igraju važnu ulogu kao potpora koži: osiguravaju otpornost na rastezanje i elastičnost kože. Pod uticajem hormona njihov se broj smanjuje, smanjuje se njihov kvalitet i koža postaje ranjivija.

Znatno i naglo rastezanje kože za vreme trudnoće ima ulogu u pojavi strija: koža oslabljena hormonima podložnija je istezanju koje često prevazilazi njenu elastičnost.
Osim uticaja hormona i zategnutosti kože i drugi faktori rizika mogu usloviti nastanak strija tokom trudnoće:

 

  • Starosna granica : za žene koje su trudne ispod 25. godine postoji veća opasnost od nastanka strija.
  • Težina: brzo dobijanje na težini za vreme trudnoće ili povećani indeks telesne mase pre trudnoće, takođe pogoduju pojavi strija.
  • Postojanje strija od ranije ili nasleđe, takođe treba uzeti u obzir.
  • I na kraju, ako je bebina težina povišena pri rođenju ili ako je rođena na termin ili nakon termina, više ste izloženi mogućnosti nastanka strija.

PROCES NASTANKA STRIJA

Nastanak strija odvija se u 3 faze:

1. Upalna faza

Hormoni trudnoće i rastezanje kože stimulišu fibroblaste u dermisu i uzrokuju upalu. Fibroblasti menjaju svoje dejstvo na način da proizvode manje kolagena.

2. Faza razaranja

Luče se materije koje uzrokuju upalu, pa agresivni enzimi napadaju strukturu vezivnog tkiva dermisa: elastična vlakna se proređuju, kolagenska vlakna postaju ređa i uža i struktura se menja.
3. Faza obnove

Kao odgovor na agresiju i upalu, koža sintetizuje nova vlakna potpore, koja će zameniti ona koja su oštećena. Međutim, obnovom ne nastaju identična vlakna: novonastala su nežnija, tanja, ređa i slabije organizovana. Tako je prvobitno kožno tkivo zamenjeno tanjim ožiljnim tkivom. Koža postaje tanja, opuštenija i stvara udubljenja koje se mogu porediti sa ožiljcima: to su strije.

SPREČITE POJAVU STRIJA

Kad se jednom pojave, strije je teško u potpunosti ukloniti. Najvažnija je prevencija radi sprečavanja njihovog nastanka. Delotvornost prevencije direktno zavisi od toga da se odabrana nega počne dovoljno rano primenjivati i da se tretira redovno!

Preporučuje se da svakodnevno koristite proizvod protiv strija od početka trudnoće sve do mesec dana nakon porođaja. Odaberite proizvod posebno pripremljen za prevenciju strija kod trudnica, doprinećete smanjenju upale i stimulisanju regenerativnih sposobnosti kože.
Istovremeno nastojte da nadzirete svoju težinu (a da vam to ne postane opsesija) za vreme trudnoće, da biste smanjili mogućnost nastanka strija.

TRETIRAJTE NASTALE STRIJE

Kao i svaki ožiljak, strije se ublažavaju sa vremenom, ali nikad u potpunosti ne nestanu. Međutim, ako se ispravno o njima brinete, možete ih učiniti manje primetnim:

  • Dermokozmetički proizvodi za negu posebno osmišljeni za već postojeće strije mogu vam pomoći da popravite njihov izgled i da ih ublažite.
  • Ako su vaše strije jako vidljive i vama neugodne, razmislite o tretmanu laserom. Jedino laser u kombinaciji sa dermokozmetičkim proizvodima za negu u određenim slučajevima omogućuje značajnije smanjivanje novih (ljubičastih) ili starijih (belih) strija. Potražite savet lekara.
  • U svakom slučaju, strije nikad ne izlažite suncu bez zaštite od sunca sa visokim faktorom: može doći do obrnute pigmentacije, koja će ih učiniti još vidljivijima i estetski neprivlačnijima.

 

Izvor: www.mustela.rs

Podelite Na Društvenim Mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *