NEGA GRUDI U TRUDNOĆI

  • 0 comments

NEGA GRUDI

Promena obrisa grudi, propraćena osećajem težine i napetosti, često je jedan od prvih znakova trudnoće. Tokom tih 9 meseci vaše grudi će postepeno rasti: njihova nežna koža, koja ih jedina drži uspravnim, znatno će se istegnuti. Da biste sprečili opuštanje kože u trenutku kada se vaše grudi vrate u prvobitnu veličinu (nakon u porođaja ili na kraju dojenja), važno je da im posvetite posebnu brigu kroz celo to razdoblje. Otkrijte sa nama kako da sačuvate lepotu svojih grudi!

GRUDI ZA VREME TRUDNOĆE

Već na početku trudnoće dotok ženskih hormona u krv prouzrokuje povećanje mlečnih žlezda: grudi su napete, odnosno bolne, a kroz kožu se vide plavkaste krvni sudovi. Pod uticajem hormona može i pigmentacija vaših grudi da bude pojačana. Kako meseci prolaze, vaše grudi će nastaviti s rastom,  a maksimalnu veličinu će dostići nekoliko dana nakon porođaja, kad nadođe mleko.

Ako ne dojite, nagli pad hormona nakon porođaja prouzrokovat će brzo smanjenje opsega grudi. Ako dojite, taj pad hormona biće postepen, kao i promene u veličini vaših grudi. U svakom slučaju, te promene opsega oslabljuju nežnu kožu vaših grudi koja može izgubiti elastičnost i opustiti se. Prema tome, da biste zaštitili svoje grudi, morate o njima da brinete svakodnevno od početka trudnoće.

USVOJITE DOBRE NAVIKE

Grudi nemaju nijedan mišić: njihova uspravljenost zavisi pre svega od tonusa kože. Da biste ih što bolje zaštitili, usvojite dobre navike na početku trudnoće i pridržavajte se sve do porođaja ili prestanka dojenja.

  • Uvek nosite grudnjak dobro prilagođen veličini vaših grudi, koji dobro podržava i ima široke naramenice. Ako su vam grudi teške i bolne, možete grudnjak imati na sebi i dok spavate, kako biste sebi olakšali.
  • Svaki dan masirajte grudi kružnim pokretima spolja prema unutra sredstvom za negu posebno formulisanim za grudi trudnica. To će doprineti ublažavanju napetosti grudi, očuvanju elastičnosti kože i sprečavanu opuštanja.
  • Ako niste zimogrožljivi, poprskajte grudi mlazom sveže ili hladne vode na kraju svakog tuširanja da biste tonirali kožu.
  • Za razvoj grudnih mišića, koji se nalaze ispod grudi i doprinose njihovom podupiranju, redovno radite ove dve vežbe:
    • Odguravanje dlanova: spojite dlanove, laktove podignite u visini ramena i stiškajte udišući. Držite 3 sekunde, a zatim pustite izdišući. Vežbu ponovite 20 puta.
    • « X-U » : izgovorite naglašeno « X » i udahnite; izgovorite « U » napućivši usta i izdahnite. Ponovite ovu vežbu 15 puta.
  • I na kraju, nastojte da ograničite dobijanje na težini da biste sprečili preveliko povećanje grudi.

Izvor: www.mustela.rs

 

Podelite Na Društvenim Mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *