- 14 август 2018
- 0 comments
Pravilna ishrana u trudnoći
Organizam žene je prilagođen biološkom zadatku da se u njemu začinje, razvija i raste plod.
Kako bi očuvali, ali i unapredili zdravlje majke i bebe mora se posvetiti velika pažnja planiranju pravilne ishrane tokom trudnoće ali i laktacije.
U cilju očuvanja zdravlja i zdravog načina ishrane u toku trudnoće i laktacije, neophodno je uključiti tim lekara i nutricionista koji bi efikasno planirali ishranu u ova dva na izgled slična, a ipak razlita perioda u životu žene.
Tokom trudnoće mogu se javiti:
-metaboličke promene koje su vezane za telesne procese koje se odigravaju u telu buduće majke
– Digestivne promene
1) ezofagit usled gastričnog refluksa sa posledičnom gorušicom;
2) muka zbog snižene sekrecije hlorovodične kiseline;
3) konstipacija usled smanjenog motaliteta creva;
4)apetit najčešće povišen od prvog tromesečja.
Pravilna ishrana podrazumeva svežu i proverenu hranu uz izbegavanje hrane bogate konzervansima. Preporuka je da se tokom dana konzumira pet obroka, manjih i laganijih zbog toga što je smanjen kapacitet varenja, jer je kretanje usporenije zbog promenjenog položaja želuca.
Šta izbegavati?
Postoje i neka ograničenja u ishrani trudnica koja se odnose na neke namirnice koje se čak i zdravim ljudima ne preporučuju.
Namirnice koje treba izbegavati su sledeće:
- hleb i proizvodi od belog brašna
- beli konzumni šećer i veštački zasliđivači
- kafa i gazirana pića
- grickalice
- rafinirana biljna ulja
- stari sirevi
- suhomesnati proizvodi
- alkoholno sirće
Izbegavati jako slanu, jako začinjenu, jako masnu hranu i gazirana pića. Voditi računa da se prilikom pripreme obroka hrana temeljno očisti i opere zbog potencijalnih kontaminenata obzirom da su trudnice osetljiva kategorija.
Od početka trudnoće rastu potrebe za hranjivim materijama. Trudnice imaju povećane potrebe za belančevinama kalcijumom, cinkom, gvožđem, folnom kiselinom i jodom.
Nutritivne potrebe zavise od: uzrasta, pola, telesne mase, ali i telesnog sklopa, fizičke aktivnosti, zdravstvenog stanja organizma.
Podelite Na Društvenim Mrežama