Nega zuba i desni u trudnoći

  • 0 comments

Nega zuba i desni u trudnoći

 

Usna duplja je bogata bakterijama i one su uglavnom u odgovarajućoj ravnoteži što podrazumeva zdravu  usnu duplju. Onog momenta kada se broj bakterija uveća, nastaju oboljenja kao što su karijes, gingivitis, parodontopatija…

Oralno zdravlje u trudnoći je od izuzetnog značaja, kako za trudnicu tako i za bebu!

Kroz usnu duplju, a putem krvotoka trudnice, bakterije dospevaju do ploda što može dovesti do posledica kao što su rađanje bebe male telesne mase ili čak do prevremenog porođaja.

Idealno bi bilo kada bi svaka žena pre planirane trudnoće sanirala svoje zube, ali popravka karijesnih lezija, lečenje korena kanala zuba, vađenje zuba, uklanjanje kamenca nisu kontraindikovani u trudnoći. Sve intervencije mogu da se izvode uz primenu lokalnog anestetika, ali je važno da prilikom planiranja intervencije naglasite da ste trudni.

U prvom trimestru trudnoće ukoliko je moguće, treba izbegavati primenu bilo kakvih lekova, jer je u tom periodu placentarni krvotok najpropustljiviji. Za lečenje zuba posebno treba izbegavati tetraciklinske preparate (Dovicin), dok je primena penicilinskih antibiotika kao i eritomicina mnogo sigurnija kako u trudnoći tako i u periodu dojenja. Lekove je najbolje uzimati odmah nakon podoja, jer je koncentracija leka u mleku najveća 1-2h posle uzimanja terapije.

Gingivitis- upala desni

Upala desni je u direktnoj koleraciji sa povećanjem naslaga na zubima usled neadekvatne oralne higijene. To dalje dovodi do umnožavanja bakterija koje dovode do zapaljenja desni.

Gingivitis se manifestuje: crvenilom desni, njihovim krvarenjem, otokom kao i pojavom neprijatnog zadaha.

Pored toga, gingivitisu mogu doprineti i neki drugi činioci kao sto su terapija određenim lekovima, dijabetes, stres, hormonske promene u trudnoći, menopauzi, pubertetu. Prevencijom i pravovremenom sanacijom upale desni sprečavamo dalji napredak u parodontopatiju.

Terapija gingivitisa podrazumeva pravilnu i redovnu higijenu usne duplje. U toku dana je neophodno pranje zuba minimum dva puta po tri minuta uz korišćenje četkice sa mekim vlaknima, konca za zube ili interdentalne četkice. Prilikom izbora paste za zube birati onu koja u svom sastavu ima fluor, xilitol, kazein i amorfni kalcijum fosfat, jer oni vraćaju zubima neophodne minerale (remineralizacija).

Jedna od dobrih preporuka je uzimanje vitamina C koji deluje na vezivno tkivo i kolagen, a takođe sprečava i rast bakterija. On deluje blagotvorno na lakše forme gingivitisa.

Karijes

To je oboljenje tvrdih zubnih tkiva izazvano bakterijama. Naslage na zubima dovode do razvoja dentalnog plaka (nevidljiva naslaga na zubu, sačinjena od ostataka hrane, pljuvačke i bakterija). Bakterije dentalnog plaka koriste ugljene hidrate iz hrane proizvodeći kisele produkte koji snižavaju Ph vrednost u ustima i time započinje na površini zuba proces demineralizacije (topljenje ili slabljenje gleđi). Gleđ ne vidimo golim okom, ona prekriva krunicu zuba. Pranjem zuba korigujemo Ph vrednost, čistimo naslage i onemogućavamo da bakterije razgrađuju gleđ. Bela mrlja na zubu znači da je proces demineralizacije gleđi počeo. Kada bakterije jednom prodru do granice dentin-gleđ, proces se lakše širi dalje kroz dentin do pulpe tj nerva zuba i može rezultirati upalom zuba ukoliko se ne sanira na vreme.

Zbog povraćanja ili gorušice koji su česti u prvom trimestru trudnoće, povećava se i kiselost pljuvačke, pa tako kiselina u kombinaciji sa mehaničkim čišćenjem zuba dovodi do erozije (toljenja) gleđi.

Ukoliko imate tu nesreću da Vas kroz trudnoću prate ovi simptomi, bitno je da znate da nije dobro prati zube četkicom 30-60 min. nakon povraćanja, već je dovoljno usta isprati vodom, rastvorom sode bikarbone (kašičica sode bikarbone rastvorena u čaši vode) ili žvakati žvakaću gumu bez šećera koja će isprati ili puferizovati štetnu kiselinu u ustima.

Ishrana

U trudnoći neretko dolazi do prekomernog i nekontrolisanog konzumiranja hrane, te je sa ovom pojavom povezan i gubitak zuba. Takođe je od velikog značaja odabir namirnica koje su bitne za opšte zdravlje trudnice, njeno oralno zdravlje, ali i za razvoj bebe. Klice mlečnih zuba počinju da se razvijaju već u šestoj nedelji intrauterinog života, a klice stalnih zuba u četvrtom mesecu trudnoće.

Neophodno je unositi dovoljnu količinu peciva od celog zrna žitarica, belo meso, ribu, jaja, voće i povrće. Od bitnog značaja je unositi i dovoljnu količinu vode u organizam.

Zapamtite, zubi ne propadaju u trudnoći, njihova struktura se ne menja! Ono što se menja su isključivo Vaše navike!

 

Danica Zerdo, doktor stomatologije    danica.zerdo@gmail.com

Jelena Aničić, doktor stomatologije    Viva Dent

Podelite Na Društvenim Mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *