SVE O MATIČNIM ĆELIJAMA

  • 0 comments

Matične ćelije su svemoguće ćelije koje mogu regenerisati bilo koje tkivo ili organ. Za razliku od njih, ćelije odraslog čoveka su unipotentne i ne mogu se preobraziti u drugi tip ćelije. One su nespecijalizovane i mogu se transformisati u bilo koji drugi tip ćelija u organizmu koji je uništen tokom procesa starenja, bolesti, povreda i sl. One su izvor svih ćelija tela, a ova sposobnost regeneracije oštećenih tkiva čini ih jedinstvenim u medicini. Telo novorođenčeta obiluje vrednim, potentnim, vitalnim matičnim ćelijama. Tokom devet meseci one su planirale i gradile telo novog ljudskog bića. I kasnije tokom života one pomažu da se održi mehanizam regeneracije organizma. U trenutku rođenja mnogo ovih dragocenih ćelija se nalazi u krvi pupčane vrpce, koju lekar nakon presecanja drži u svojim rukama.

Matične ćelije imaju sposobnost da prođu kroz krugove deoba ćelija, a da zadrže nediferencirano stanje. Obzirom da se uzimaju pri rođenju, one nisu prošle proces starenja čoveka. Stare su svega 9 meseci, te su zaštićene od bilo kakvih spoljnih uticaja. Uz to, obezbeđuju mnogo brže lečenje.

Primarnim tipom matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce mogu se izlečiti mnoga po život opasna oboljenja.   Krv iz pupčane vrpce Vaše bebe ima jedinstvene prednosti u odnosu na matične ćelije iz koštane srži. One su mlađe, mnogo vitalnije i nisu bile izložene faktoru okoline. Uz to, sačuvati krv iz pupčane vrpce Vaše bebe možete samo jednom u životu – na porođaju.

Podela terapije po bolestima

  1. Standardne terapije – U našim telima, kostna srž je izvor svih ćelija krvi. U kostnoj srži se nalaze hematopoetske matične ćelije koje kontinuirano prave nove ćelije krvi i zamenjuju uništene ćelije.Ukoliko se koštana srž ošteti bolešću ili nekim lekovima ona prestaje da pravi ove neophodne ćelije krvi što dovodi do ozbiljnih bolesti. Zato se hematopoetske matične ćelije zamenjuju novim.
  2. Regenerativne terapije – Najviše uspeha ima u sledećim bolestima: Autizam; Cerebralna paraliza; Šlog; Povrede kičme; Multipla skleroza; Amiotrofična lateralna skleroza; Gonartroza; Dijabetes; Atrofija očnog nerva; Ožiljci kože; Ćelavost.
  3. Kliničke studije – U svetu se trenutno sprovodi oko 7.000 kliničkih studija sa matičnim ćelijama. Ispituju se brojne bolesti kod kojih matične ćelije mogu da pomognu, a najviše se ispituju sledeće: Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest, povrede mozga, Lupus eritematodes, Kronova bolest, ekcem, psorijaza i dr.

Način uzimanja krvi

Nakon rođenja, lekar vrši sakupljanje uzorka krvi iz pupčanika. Proces je potpuno bezbolan, siguran i jednostavan za majku i dete. Odmah nakon porođaja u najkraćem vremenskom roku set se predaje kuriru, a zatim se avionom šalje u laboratoriju, gde će matične ćelije biti detaljno testirane i pripremljene za krioprezervaciju od strane specijalno obučenih lekara i laboratorijskih tehničara.

Matične ćelije Vaše bebe se zamrzavaju na -196°C. U kriotankovima one će biti sačuvane narednih 20,30, 40 ili 50 godina (u zavisnosti od paketa koji odaberete) u banci matičnih ćelija koja je pod stalnim nadzorom.

Izvor: https://biosave.rs/

Podelite Na Društvenim Mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *