OBRADA PUPČANOG PATRLJKA I PUPKA

  • 0 comments

Pupčani patrljak

Dok je dete u materici pupčana vrpca predstavlja vezu sa majkom. Na taj način dobija hranljive materije kao i kiseonik. Pošto je pupčanik izuzetno prokrvljen, potrebno je da se nakon rađanja bebe izvrši njegovo presecanje, a zatim i čvrsto podvezivanje na oko 1 cm od kože bebinog stomaka.

Nakon rođenja, presecanjem pupčane vrpce ostaje pupčani patrljak. Patrljak se dezinfikuje rastvorom Povidon joda i umotava se sa sterilnom gazom.

Tokom boravka u porodilištu negu pupčanog patrljka svakodnevno sprovodi pedijatriska sestra. Nakon izlaska iz porodilišta, negu preuzima patronažna sestra koja dolazi u kućnu posetu. Roditelji su uvek uz patronažnu sestru koja ih obučava na koji način da tretiraju pupčani patrljak u slučaju da se pokvasi. Neophodno je da se promeni mokra gaza, jer kao takva predstavlja izvor infekcije, a pupčanik ulazna vrata kroz koji prodiru bakterije.

Pupak se obrađuje jednom dnevno, a po potrebi i više puta u toku dana. Za obradu je potreban Povidon jod ili antiseptičko sredstvo Octenisept, koji se naprska na patrljak, a zatim se koža oko pupka prebriše sterilnom gazom i na kraju se pupčić obmota novom sterilnom gazom.

Uvek treba voditi računa da pupak ostane suv, posebno prilikom kupanja kada se jednom rukom prekrije pupak, a drugom kupa beba.

Suv patrljak otpada u periodu od sedam do četrnaest dana od rođenja. Nega se sprovodi sve vreme pa i do deset dana nakon otpadanja.  Tada se štapićem sa vatom natopljenim u dezinfekciono sredstvo očiste nečistoće iz pupka.

Nekada i pored pravilne i redovne nege može doći do infekcije pupčanog patrljka.  Najčešće se manifestuje crvenilom, sekrecijom, otokom, neprijatnim mirisom i tada je neophodno što hitnije javljanje pedijatru. Takođe, jedna od mogućih komplikacija jeste pojava granuloma u pupčanoj rani. Ukoliko je i pored svakodnevne nege granulom ostao isti ili se povećavo, obavezno se javiti nadležnom pedijatru.  Pedijatar vas zatim upućuje u prijemnu hiruršku ambulantu gde se granulom uklanja hirurškim putem. Intervencija nije bolna za dete.

Podelite Na Društvenim Mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *