NEGA BEBINE KOŽE

  • 0 comments

ZAŠTO JE BEBINA KOŽA TAKO POSEBNA?

Bebina koža je dosta tanja od kože odrasle osobe, a površinski sloj kože ima slabiju strukturu i manje je otporan. Odbrambeni mehanizam protiv štetnih materija nije tako dobro razvijen, a koža osetljivije reaguje na svoje okruženje.

Prirodni i zaštitni sloj kože se kod novorođenčadi formira u toku prvih nekoliko nedelja i sporije se regeneriše kod starije dece nego kod odrasle osobe. Ima važnu ulogu, a to je da štiti od bakterija i patogena.

Površinski sloj kože kod dece sadrži više vlažnosti nego koža odraslih. Istovremeno se stvara i manje sebuma. To znači da su bebina i dečija koža prekrivene tankim slojem emulzije masti i vode i može lako da se osuši. Zaštita od hladnoće i povreda je takođe umanjena.

Zašto bi uopšte trebalo da koristite proizvode za negu bebine kože?

Po rođenju, bebina koža mora se brzo prilagoditi na novo okruženje. Nakon nekoliko meseci u plodovoj vodi, mora da se prilagodi vazduhu i uticajima okruženja.

Duže vreme se smatralo da proizvodi za kupanje ne treba da se koriste kada je u pitanju bebina koža. Danas znamo da kupanje samo vodom isušuje bebinu kožu. Budući da je bebina koža osetljiva, ne mogu se koristiti isti proizvodi kao za negu kože odraslog čoveka.

Masažom bebinog tela činimo da kože bude nežna i hidrirana.

Nežan dodir je gotovo od vitalnog značaja za bebu. Masaža bebe je posebno ugodan način održavanja bliskog kontakta majke sa svojom bebom i čini da se beba oseća sigurno i bezbedno.

Redovna masaža bebe

  • Pospešuje razvoj nervnih ćelija i motoričkih sposobnosti
  • Ima opuštajući i umirujući efekat
  • Može da ojača emotivnu vezu sa majkom i ocem

Naši saveti

  • Soba za masažu bi trebalo da bude topla i prijatna.
  • Izbegavajte vremenski pritisak ili stres jer se Vaša nervoza prenosi na Vašu bebu.
  • Koristite meko bebi ćebe ili mek peškir na koji ćete položiti svoju bebu.
  • Čak i sa redovnom masažom, pravo vreme neće biti uvek u isto doba dana. Beba bi trebalo da bude budna i odmorna. Masaže bi trebalo da se izbegavaju neposredno nakon obroka ili ako je beba bolesna.
  • Vaše ruke bi trebalo da budu tople, a vaši prsti i nokti glatki. Nemojte nositi nakit koji bi mogao da stvori neugodnost Vašoj bebi.
  • Koristite visokokvalitetna prirodna bebi ulja, kao što je za opuštajuću i nežnu masažu.

Neželjena masaža?

Pre svake masaže bi trebalo da primetite u kakvom je stanju Vaša beba. Ako se Vaša beba mahnito šutira, trenutak verovatno nije dobar. Ako Vaša beba plače tokom masaže, pokušajte da je umirite i pokušajte ponovo kada se smiri. Ako je Vaše dete i dalje nemirno, odložite Vašu masažu za neki drugi put.

Izvor: https://www.hipp.rs/ 

 

Podelite Na Društvenim Mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *