Masaža bebe

  • 0 comments

MASAŽA BEBA

Masaža kao jedna od najstarijih metoda lečenja, posebno u istočnjačkim kulturama, kao što su Indija i Kina, ima veliki uticaj na celokupno psihofizičko stanje čoveka. Kako većina odraslih uživa u masaži, tako je od izuzetnog značaja i za bebe, te im je treba pružiti i to već od rođenja.

Brojne studije su pokazale da masaža ima pozitivno dejstvo na rani rast i razvoj deteta, takođe se uspostavlja veza roditelja sa detetom, jer blagotvorni dodir roditelja daje osećaj topline i sigurnosti tek rođenoj bebi. Dodirom se ostvaruje bolja komunikacija sa bebom, budući da mu ostala čula na samom početku života nisu dovoljno razvijena.

Beba se emotivno povezuje sa srećnim licem roditelja, njihovim mirisom i umerenim disanjem. Masažom se umiruje bebina napetost, u velikoj meri se smanjuju grčevi, poboljšava se bebin san, stimuliše se varenje, jača imunitet… Neophodan je vizuelni kontatk sa bebom (“oči u oči”) i stalna komunikacija kroz priču, gugutanje, pesmice kako bi se stimulativno delovalo na razvoj čula, integraciju refleksa, stimulaciju govora… Masaža se savetuje od rođenja, izbegavajući u početku predeo stomaka.

IAIM program se sastoji od obuke roditelja za masažu beba i sadrži četiri časa u okviru kojih se uči masaža celog tela bebe, masaža protiv gasova, grčeva i bolova u stomaku kao i nežni pokreti značajni za ispravljanje kičme, otvaranje šake, opružanje ekstremiteta, uspravljanje, podizanje i okretanje. Obuka se sprovodi u maloj grupi ili individualno.

Prostorija u kojoj se beba masira treba da bude prijatna, sa temperaturom između 24 i 27°C, bez okolnih spoljnih nadražaja. Treba znati da se beba ne masira kada plače i kada spava, te je neophodno da bude u mirnom budnom stanju, sita i raspoložena za uživanje. Putem roditeljskog dodira beba razvija sigurnost i osećaj bezbrižnosti u prvim danima života, a to dalje utiče na razvoj samopouzdanja deteta. Takođe pružajući ljubav, poštovanje i pažnju bebi razvijamo kod nje isti takav model ponašanja u budućnosti.

Kada je beba starija i već postane aktivnija primenjuju se određene adaptacije, ali ne treba prestajati masirati bebe u tom uzrastu. Zato je savet da se na obuku za masažu beba dođe kada beba napuni 2-3 meseca, kako bi masažni pokreti roditeljima postali rutina, kako bi se beba privikla na svakodnevni osećaj masaže, a tako i roditeljima postaje lakše da u kasnijim mesecima pružaju detetu masažu i lakše se prilagode novonastalim aktivnostima, kao što su okretanje, puzanje, uspravljanje…

Ivana Kovačević, strukovni fizioterapeut

Harmony centar za masažu

 

Podelite Na Društvenim Mrežama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *